Zálivka vinaigrette
Recept je vhodný pro: 1. fáze, 2. fáze, 3. fáze
Zálivka vinaigrette patří ke klasikám francouzské kuchyně. Výborně se proto doplňuje s francouzskou recepturou keto jídel Prodietix! Pochutnáte si na ní ve všech třech fázích proteinové diety.
Klasický salátový dresing vinaigrette se v mnoho obdobách objevuje téměř v každé světové kuchyni. Přesnou historii sice zahaluje mlha, francouzské kořeny však odepřít nelze. Název dresinku je odvozený od francouzského slova vinaigre, které znamená ocet. Zajímavostí je, že zálivka vinaigrette dala název jednomu druhu salátu v ruské kuchyni – viněgret.
Co potřebujete:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice (neslazené)
- 4 lžičky vinného octa
- 2 lžičky citrónové šťávy
- čekankový sirup (1 až 2 lžičky dle dietní fáze) nebo ve vodě rozpuštěná Stévie
- pepř mletý
- sůl
Jak na to:
1. Na přípravu salátové zálivky se hodí zavařovací sklenice se širokým hrdlem, použít můžete také Prodietix Shaker. Účinně vám poslouží také miska a metla na šlehání.
2. Všechny ingredience přidejte do uzavíratelné sklenice či Shakeru a vše dobře protřepeme. Výsledkem by měla být hladká tekutá emulze. V případě použití metly nejprve smíchejte ocet a sůl, následně promíchejte s hořčicí a pepřem, přidejte zbytek ingrediencí a dobře promíchejte až do kýžené konzistence.
3. Poslední krok přípravy zálivky vinaigrette je ten nejpříjemnější – je čas ochutnat!
Náš TIP: Tento francouzský salátový dresink skvěle dochutí zeleninové saláty, skvělý je také k Prodietix proteinovým těstovinám. Pokud ještě nejste milovníci zeleninových salátů, věříme, že si je díky našim receptům zamilujete. Přejeme vám dobrou chuť!