Stabilizace - 2. fáze ketodiety
V této druhé, stabilizační fázi dietního programu jede ketóza na plné pecky a v jídelníčku se objevují tuky, sacharidy a bílkoviny. Jedno proteinové jídlo, nejlépe oběd, nebo večeři nahradíte běžným jídlem z povolených surovin. Měli jste v 1. fázi 5 proteinových jídel denně? Teď budou 4 + „normální“ jídlo. Ketózu tímto způsobem pořád udržíte. Kontrolujte si ji pravidelně pomocí papírků Ketophan.
Kila sice ubývají pomaleji než v 1. fázi, to je však v naprostém pořádku. Tělo přepíná na jiný režim a učí se žít ve štíhlejším módu. Ve 2. fázi stravování věnujte opravdu pozornost. Je, spolu s 3. fází, zásadní pro zabránění nežádoucího jo-jo efektu.
Sacharidy postupně zavádíte přidáním nových druhů zeleniny. Kvalitní bílkoviny přidávejte dle seznamu níže. Nahrazují teď jedno proteinové Prodietix jídlo denně.
Seznam povolené zeleniny pro ketodietu
Zeleninu si dopřávejte. Je dokonalým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek. Množství zeleniny na den je limitováno velikostí dietního programu. Začali jste s programem S? Pak si užijte 300 - 500 g zeleniny denně. Pokud jste vybrali program M, vaši denní množství je 500 - 750 g zeleniny na den. Pustili jste do programu L? Pak si dopřejte 750 - 1 000 g zeleniny denně.
Všechny druhy zeleniny kombinujte během jednoho dne. Množství si do celého dne rozložte.
- ředkvičky
- špenát
- salátová okurka
- bílá paprika
- chřest
- celer řapíkatý
- cuketa
- ředkev
- salát - všechny druhy (rukola, polníček, ledový salát, aj.)
- zelí (bílé, červené, čínské pak choi, pekingské, brukev čínská)
- bylinky - všechny druhy
- houby čerstvé, mražené nebo sušené (do 200 g denně)
Zelenina, u které je potřeba množství hlídat
- česnek (1 ks menší stroužek denně)
- cibule (1/4 ks menší denně)
- dýně (150 g denně)
- paprika zelená, žlutá nebo červená (1 ks denně)
- rajče keříkové (1 ks denně)
- cherry rajčátko (5 ks denně)
- chilli papričky (30 g denně)
- mungo klíčky (50 g denně)
- olivy zelené bez náplně(5 ks denně)
- celer (100 g denně)
- zelené fazolové lusky (100 g denně)
- květák (100 g denně)
- lilek (100 g denně)
- kedlubna (150 g denně)
- pórek (150 g denně)
- brokolice (150 g denně)
- kysané zelí bez přidaného cukru (300 g denně)
Ovoce
- jahody, maliny, borůvky (50 g denně)
- avokádo (90 g dužiny denně)
Ořechy
- pekanové (30 g na den)
- vlašské (30 g na den)
- lískové (30 g na den)
- mandle (30 g na den)
- konopná semínka (30 g na den)
- mák (30 g na den)
- sezamová semínka (30 g na den)
Seznam bílkovinových surovin:
- nízkotučný tvaroh (100 g denně)
- sýr cottage (100 g denně)
- pstruh (100 g denně)
- drůbeží játra (100 g denně)
- hovězí játra (100 g denně)
- zvěřina (100 g denně)
- kuřecí maso (100 g denně)
- hovězí maso (100 g denně)
- telecí maso (100 g denně)
- tofu natural (100 g denně)
- tuňák ve vlastní šťávě (100 g denně)
- šunka (100 g denně)
- tvarůžky (100 g denně)
- krevety (120 g denně)
- mořský vlk (120 g denně)
- pangasius (120 g denně)
- platýz (150 g denně)
- treska (150 g denně)
- candát (150 g denně)
- cejn (150 g denně)
- vejce slepičí (2 ks denně)
- šmakoun natural (120 g denně)
Náš tip: K bílkovinovým potravinám lze přidat jako přílohu kterékoliv konjakové těstoviny s 0 g sacharidů.
Zdá se vám teď příprava ještě složitější? Inspiraci najdete v receptech. Sledujte nás také na sociálních sítích Facebook a Instagram. Sdílíme nové recepty a informace, které vám hubnutí usnadní a začne vás to s námi bavit.