Deluxky jsou zpět! Využijte speciální 20% slevu pro vás věrné po zadání kódu DELUXE20CZ. Akce platí pouze do pondělí 9.9.2024.

Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Efektivní způsob, jak zhubnout a zůstat zdravý

15. 5. 2024

Proteinová dieta - Efektivní způsob, jak zhubnout a zůstat zdravý

V minulém článku jsme si řekli, co je protein, proč je pro nás tak důležitý a jak zajistit, že ho máme v naší stravě dostatek. Dnes se podíváme na proteinovou dietu, mýty kolem a pro koho je proteinová dieta vhodná a další zajímavé informace. 

Proteinová dieta je stále populárnější metodou hubnutí a udržování zdraví. Přesto kolem ní koluje mnoho mýtů a dezinformací. Tento vám přinese ucelené informace o tom, proč je proteinová dieta prospěšná, pro koho je vhodná a jak ji správně aplikovat.

Co je proteinová dieta?

Proteinová dieta se zaměřuje na zvýšený příjem bílkovin a omezení sacharidů. Je navržena tak, aby podpořila hubnutí a zachování svalové hmoty. Zvýšený příjem proteinu pomáhá udržovat pocit sytosti, což může vést ke snížení celkového kalorického příjmu.

Pro koho je proteinová dieta prospěšná?

Proteinová dieta je vhodná pro mnoho skupin lidí, včetně:

  • Osob usilujících o hubnutí: Protein zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť na sladkosti, což může usnadnit kontrolu hmotnosti.
  • Sportovců a fyzicky aktivních jedinců: Protein je klíčový pro regeneraci a růst svalů.
  • Starších osob: Jak jsme uvedli v předchozím článku, mnoho starších dospělých nepřijímá dostatek proteinu, což může vést k úbytku svalové hmoty.

Klady a zápory proteinové diety

Klady:

Podpora hubnutí: Proteinová dieta může zrychlit metabolismus a snížit chuť k jídlu.

Udržení svalové hmoty: Zvýšený příjem proteinu pomáhá chránit svalovou hmotu při hubnutí.

Zlepšení zdravotních ukazatelů: Proteinová dieta může zlepšit hladiny krevního cukru a cholesterolu.

Zápory:

Riziko nedostatku živin: Při nedostatečném příjmu sacharidů a tuků může dojít k nedostatku některých vitamínů a minerálů. Tento bod se dá ale řešit suplementací vitamínů a minerálů a udržením příjmu sacharidů na únosné mezi. 

Nadměrný příjem proteinu: Nadměrný příjem proteinu může zatěžovat ledviny, zejména u osob s již existujícími zdravotními problémy. Nicméně pokud máte ledviny v pořádku, není třeba se obávat těchto důsledků. 

Mýty o proteinové dietě

Jeden z nejčastějších mýtů je, že proteinová dieta je nezdravá. Tento mýtus vychází z předpokladu, že vysoký příjem proteinu zatěžuje ledviny a játra. Výzkumy však ukazují, že při správném dodržování je proteinová dieta bezpečná a může být velmi prospěšná pro zdraví.

Proč přidávat do stravy proteinové suplementy.

Pro osoby, které nesportují, může být suplementace proteinu stále prospěšná. Proteinové doplňky, jako jsou proteinové prášky, mohou být snadným způsobem, jak zajistit dostatečný příjem proteinu, zejména pro ty, kteří mají problémy s konzumací dostatečného množství bílkovin z běžné stravy.

Tip: Proteinové prášky lze snadno přidat do smoothie nebo jogurtu, čímž zvýšíte obsah proteinu ve vašem jídelníčku bez velké námahy.

V dalším článku o bílkovinách se ještě více podíváme na proteinové suplementy. Řekneme si, jak se od sebe odlišují a proč si vybírat ty opravdu kvalitní bez zbytečného cukru.