Deluxky jsou zpět! Využijte speciální 20% slevu pro vás věrné po zadání kódu DELUXE20CZ. Akce platí pouze do pondělí 9.9.2024.

Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Proteinové doplňky stravy - Jak vybrat ty správné pro váš jídelníček

7. 6. 2024

Proteinové doplňky stravy - Jak vybrat ty správné pro váš jídelníček

Proteinové doplňky stravy, neboli suplementy, jako jsou proteinové tyčinky, proteinové chipsy a proteinové nápoje, jsou stále populárnější. 

Nicméně ne všechny produkty na trhu jsou kvalitní a mohou obsahovat vysoké množství cukru či nekvalitních bílkovin. V tomto článku navážeme na předchozí článek o bílkovinách i článek o proteinové dietě a ukážeme vám, jak si vybrat vhodné proteinové suplementy, které podpoří vaše cíle ve zdravém stravování a hubnutí.

Druhy proteinových suplementů

Na trhu existuje široká škála proteinových suplementů. Mezi nejběžnější patří:

Proteinové tyčinky: Praktické a snadno přenosné, vhodné jako svačina na cestách.

Proteinové chipsy: Alternativa k běžným chipsům s vyšším obsahem bílkovin.

Proteinové nápoje: Rychlý způsob, jak doplnit protein po cvičení nebo během dne.

Kvalita proteinových suplementů

Při výběru proteinových suplementů je důležité zaměřit se na jejich složení. Mnoho produktů obsahuje nekvalitní protein a vysoké množství cukru nebo glukózovo-fruktózového sirupu. Tyto přísady mohou nejen znehodnotit přínosy suplementů, ale také negativně ovlivnit vaše zdraví.

  • Nekvalitní protein: Některé produkty obsahují protein z nízkohodnotných zdrojů, které nejsou plnohodnotné a nedodávají tělu všechny esenciální aminokyseliny.
  • Vysoký obsah cukru či sacharidů: Proteinové tyčinky a nápoje s vysokým obsahem cukru mohou přispět k nárůstu hmotnosti a nejsou vhodné pro hubnutí ani zdravé stravování.

Jak vybrat správné proteinové suplementy

Pro správný výběr proteinových suplementů je důležité číst etikety a hledat produkty s následujícími vlastnostmi:

  • Vysoký obsah proteinu: Minimálně 15-20 gramů proteinu na porci.
  • Nízký obsah cukru: Méně než 5 gramů cukru na porci. Ideálně maximálně 15g sacharidů na porci. 
  • Kvalitní zdroje proteinu: Hledejte produkty s proteinem z kvalitních zdrojů, jako je syrovátkový protein, kasein, nebo rostlinné bílkoviny.

Mýty o proteinových suplementech

Kolem proteinových doplňků koluje spousta mýtů a polopravd. Zkusme se na ty nejčastější společně podívat. 

Všechny proteinové tyčinky a nápoje jsou zdravé

Častým mýtem je, že všechny proteinové tyčinky a nápoje jsou zdravé. Ve skutečnosti mnoho z těchto produktů obsahuje přidaný cukr a nízký obsah proteinu, což je činí nevhodnými pro zdravý a vyvážený jídelníček. Při výběru se vyhýbejte produktům s přidaným cukrem a zbytečnými přísadami.

Zkuste třeba naše proteinové tyčinky, které jsou zcela bez cukru, hlídáme kvalitu proteinu i obsah sacharidů. 

Proteinové doplňky jsou jen pro sportovce

Dalším mýtem je, že proteinové doplňky jsou vhodné pouze pro sportovce a kulturisty. Pravda je, že proteinové doplňky mohou být prospěšné pro každého, kdo má problém dosáhnout dostatečného příjmu proteinu z běžné stravy. To platí zejména pro starší dospělé a osoby s vyššími nutričními potřebami. Zkuste zařadit do jídelníčků naše proteinové low carb pečivo, nebo hlavní jídla, která vám pomohou přidat proteiny bez starostí. 

Více proteinu znamená lepší výsledky

Mnoho lidí si myslí, že čím více proteinu konzumují, tím lepší výsledky dosáhnou. Nicméně, nadměrný příjem proteinu může být zbytečný a dokonce škodlivý. Důležité je najít správnou rovnováhu a dodržovat doporučený denní příjem proteinu, který jsme zmínili v prvním článku.

Proteinové doplňky způsobují problémy s ledvinami

Existuje obava, že vysoký příjem proteinu může zatěžovat ledviny a způsobit zdravotní problémy. Výzkumy ukazují, že při konzumaci doporučených množství proteinu je tento strach neopodstatněný, zejména u zdravých jedinců. Problémy mohou nastat pouze u osob s již existujícími ledvinovými onemocněními.

Tip: Při výběru proteinových tyčinek a nápojů pro hubnutí vybírejte ty, které obsahují vysoký obsah proteinu a nízký obsah cukru a sacharidů. Tím zajistíte, že získáte potřebné živiny bez zbytečných kalorií.