Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Co je protein? Aneb základní stavební kámen našeho těla.

24. 4. 2024

Co je protein? Aneb základní stavební kámen našeho těla.

Proteiny, neboli bílkoviny jsou jednou z klíčových živin, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. Bez něj by nebylo možné budovat svaly, regenerovat tkáně ani udržovat zdravý imunitní systém. Přesto mnoho lidí nepřijímá dostatek této důležité živiny. V tomto článku se podíváme na to, co je protein, proč je pro nás tak důležitý a jak zajistit, že ho máme v naší stravě dostatek.

Co je protein?

Proteiny či bílkoviny jsou makronutrienty, které jsou nezbytné pro stavbu a opravu tkání v těle. Jsou složeny z menších jednotek nazývaných aminokyseliny. Existuje dvacet různých aminokyselin, které se spojují do různých kombinací a tvoří různé proteiny. Některé aminokyseliny si naše tělo dokáže vyrobit samo, zatímco jiné musíme přijímat z potravy - tyto jsou známé jako esenciální aminokyseliny.

Aminokyseliny vysvětlené jednoduše

Aminokyseliny jsou základními stavebními kameny proteinů. Z dvaceti aminokyselin je devět esenciálních, což znamená, že je musíme získávat z potravy. Tyto aminokyseliny jsou nezbytné pro syntézu nových proteinů a udržování zdravých tělesných funkcí.

Proč  jsou proteiny klíčové pro zdravé tělo?

Bílkoviny hrají klíčovou roli ve fungování našeho těla. Podílí se na:

  • Budování a opravě tkání: Proteiny jsou základními stavebními kameny svalů, kostí, kůže a dalších tkání.
  • Enzymy a hormony: Mnoho enzymů a hormonů, které regulují procesy v těle, jsou proteiny.
  • Imunitní systém: Proteiny jsou klíčové pro tvorbu protilátek a dalších složek imunitního systému, které nás chrání před nemocemi.

Kolik proteinu bychom měli přijímat denně?

Doporučený denní příjem proteinu závisí na věku, pohlaví a úrovni fyzické aktivity. Obecně platí, že dospělí by měli přijímat alespoň 0,8 gramu proteinu na kilogram tělesné hmotnosti. Pro sportovce nebo osoby s vyšší fyzickou aktivitou může být potřeba vyšší, například až 1,2 až 2,0 gramu na kilogram tělesné hmotnosti.

Většina populace nepřijímá dostatek proteinu.

Podle studií mnoho lidí nedosahuje doporučeného denního příjmu proteinu. Studie provedená v EU zjistila, že až 20 % dospělých nedosahuje doporučeného denního příjmu proteinu, což může vést k ztrátě svalové hmoty a dalším zdravotním problémům (European Journal of Clinical Nutrition).

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Pro zajištění dostatečného příjmu proteinu je důležité zahrnout do stravy potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Mezi takové potraviny patří:

Maso a ryby – např. kuřecí prsa, hovězí maso, losos.

Mléčné výrobky např. - tvaroh, řecký jogurt, sýr.

Rostlinné zdroje - quinoa, čočka, fazole.

Tip: Věděli jste, že potraviny jako quinoa a chia semínka obsahují všechny esenciální aminokyseliny? Jsou tedy skvělým zdrojem kompletního proteinu pro vegetariány a vegany.

Pokud chcete vědět něco o proteinové dietě, pro koho je vhodná a zda je bezpečná, máme zde pro vás další článek k tomuto tématu.