Salát s hovězím steakem
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
Mnozí z nás považují steak za něco hříšného a do diety naprosto nevhodného. Pravdou ale je, že libové hovězí maso obsahuje více bílkovin a méně tuku než třeba takové kuřecí stehno. Kromě toho, že je chuťově vynikající, je také zdrojem zinku, železa a vitamínu B12. Doplníte-li ho chutným salátem, je na světě zdravá keto večeře, na kterou se vám budou sbíhat sliny. Recept je vhodný od druhé fáze diety jako „normální“ jídlo.
Co potřebujete (1 porce):
Steak:
- 100 g libového hovězího masa
- 2 lžičky limetkové šťávy
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- sůl
- pepř
Salát:
- hrst rukoly
- okurka
- 2 plátky cibule
- 5 ředkviček
- 1/4 avokáda
Jak na to:
1. Smíchejte limetkovou šťávu, olej, česnek sůl a pepř a promíchejte. Steak osušte papírovou utěrkou a poté důkladně namočte marinádě.
2. Maso nechte naložené alespoň 4 hodiny v lednici a pak hodinu před tepelnou úpravou v pokojové teplotě. Mezitím si připravte salát. Smíchejte rukolu, na plátky nakrájenou okurku, plátky cibule a ředkviček a na kousky nakrájené avokádo.
3. Vyjměte maso z marinády, ale nevylévejte ji. Opékejte steak asi 5 minut z každé strany, aby zůstal uvnitř růžový. Poté vyjměte z pánve a nakrájejte na tenké plátky.
4. V míse ho promíchejte se salátem a zakapejte zbylou marinádou.