Telecí steak
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
Telecí maso má obsah tuku okolo 5% a zároveň je lehce stravitelné. To jsou hlavní důvody proč je zařazeno v potravinách vhodných pro proteinovou dietu Prodietix.
Co potřebujete (1 porce):
- 100 g telecího masa na steak (roštěnec nebo kýta)
- snítka rozmarýnu
- lžíce za studena lisovaného slunečnicového nebo olivového oleje
- sůl
- pepř
Jak na to:
1. Maso zbavte všech šlach a případně i zbytku tuku na okrajích.
2. Osolte, opepřete, potřete olejem a přidejte rozmarýn z obou stran masa (snítku rozdělte napůl, ale neotrhávejte jehličky ze stonku).
3. Spolu s rozmarýnem nechte v lednici odležet - ideálně přes noc nebo alespoň 2 hodiny.
4. Půl hodiny před přípravou maso vyjměte z lednice, v době přípravy by mělo mít pokojovou teplotu.
5. Opečte zprudka již bez rozmarýnu na pánvi s kapkou oleje. Propečenost záleží na teplotě masa před pečením i na samotné tloušťce masa. Pro středně propečený steak o výšce asi 1,5 cm zvolte pečení přibližne 2 minuty z každé strany.
6. Po vyjmutí z pánve steak přikryjte a nechte pár minut odpočinout.
Náš TIP: Ke steaku můžete podávat zeleninu nebo například dýňové pyré.
Od třetí fáze jej skvěle doplní dušená mrkev.