Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Pórková polévka

10. 5. 2022

Recept je vhodný pro: 1. fáze, 2. fáze, 3. fáze

Pórek je zelenina, která za málo peněz nadělá hodně parády. Než ho však začnete zpracovávat, je potřeba ho důkladně očistit. Odřízněte kořínky a odstraňte zvadlou nať. Pórek pak rozřízněte v místech, kde končí bílá část a začíná zelená. Bílou část stačí jen opláchnout. Zelenou je potřeba list po listu rozebrat a pořádně opláchnout. V záhybech zelených vrstev se totiž často skrývá hlína a drobné kamínky. To v polévce nechcete.

Ve třetí fázi je možné obohatit jej o 2 menší brambory, které nakrájíme na kostky a přidáme k orestovanému pórku.

Co potřebujete:
  • 1 větší pórek
  • ½ bílé cibule nebo malá šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml  bílého vína
  • 200 ml vývaru (nejlépe hovězího, může být i zeleninový)
  • 2 lžíce kvalitního oleje (olivový,slunečnicový)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, tymián

Jak na to:

1. Očištěný pórek a cibuli podusíme na rozehřátém oleji.

2. Přidáme bílé víno, propasírovaný česnek a tymián, promícháme a chvilku podusíme.

3. Po několika minutách zalijeme vývarem, přivedeme do varu a na mírném plameni povaříme zhruba 20 minut.

4. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.

5. Na závěr ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. 

Náš TIP: Nechte si pár koleček orestovaného pórku na straně. Poslouží jako pěkná ozdoba.