Pečená dýně
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
Tato sezónní zelenina může být v zimě zdrojem vápníku, hořčíku, železa a vitamínů C a B. Ať už využijete vlastních zásob, nebo se ji rozhodnete koupit, určitě vyzkoušejte dýni pečenou.
Co potřebujeme:
- dýně hokaido (doporučujeme konzumovat 50 g denně)
- tymián nebo rozmarýn
- lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Jak na to:
1. Nejprve dýni omyjte, nakrájejte na měsíčky a jednotlivé měsíčky zbavte jádřince. Dýně hokaido se nemusí loupat, po tepelné úpravě její slupka změkne.
2. Měsíčky dýně potřeme olivovým olejem a rozprostřeme na plech s pečícím papírem.
3. Dýni posypeme bylinkami dle výběru - nejlépe se hodí čerstvý tymián nebo rozmarýn. Vyzkoušet však můžete také citrónový tymián, jeho chuť je pikantnější.
4. Ještě osolte a opepřete.
5. Plech vložte do trouby předehřáté na 180° C a pečte do změknutí (cca 20 - 30 minut).
6. Tento recept můžete využít jako přílohu k "normálním" i proteinovým jídlům.