Masová sekaná
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
Hledáte ten správný recept pro přípravu sekané? Jak ji připravit tak, aby byla chutná a zároveň splňovala podmínky proteinové diety?
Co potřebujete (4 porce):
- 200 g hovezího zadního nebo roštěné
- 250 g krutího masa
- 1 vejce
- 100 g pórku
- 100 g cukety
- tymián (majoránka)
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice (neslazené)
- sůl
- pepř
- olivový olej
Jak na to:
1. Maso zbavíme blan a případně i kůže a pomeleme. Pokud jej melete sami doma, můžete hovězí maso pomlet jemněji než maso krůtí.
2. Pórek nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu bez slupky a semen nastrouháme na jemném struhadle.
3. Zeleninu a maso dáme do mísy a přidáme ještě vejce, tymián (sušeného cca 1,5 - 2 lžičky) nebo majoránku, sušený česnek, 1 lžici dijonské hořčice, pepř a vydatně osolíme.
4. Všechny ingredience rukama řádně propracujeme a výslednou směs ještě pákrát celou vezmeme do rukou a hodíme do mísy - zbavíme se tak vzduchu ve směsi a sekaná tak bude lépe držet při sobě.
5. Troubu předehřejeme na 180° C.
6. Na pomaštěném plechu vytvarujeme šišku sekané, kterou potřeme rukama jednou lžící dijonské hořčice.
7. Plech vložíme do trouby a pečeme 1 - 1,5 hodiny, dokud sekaná nezezlátne.
8. Pro odvážení jedné porce si celou výslednou sekanou zvážíme a jako jednu porci si ukrojíme 1/4 celkové váhy. I když by Vás dle Vašeho názoru zasitilo menší množství, neubírejte si. Důležité je, aby tělo dostalo v porci tolik bílkovin, kolik má.
9. Jako přílohu k sekané můžete podávat kysané zelí.