Kapustové listy plněné mletým masem
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
Tradiční česká kuchyně se bez kapusty neobejde, většinou ji však spojí s tučným masem a smetanou. Když vynecháme nezdravé tuky, lze ji v této úpravě konzumovat i při proteinové dietě.
Co potřebujete (2 porce):
- 6 listů kapusty
- 200 g mletého telecího masa
- 1 vejce
- 150 g cukety
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- 200 ml hovězího vývaru bez tuku nebo vody
- olivový olej
Jak na to:
1. Nejdříve připravíme listy kapusty. Z růžice pak sundejte 6 stále velkých světlejších listů, kterým odřízněte dřevnatý řapík.
2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, vložte do ní připravené kapustové listy a asi 1–2 minuty vařte, aby listy byly poloměkké. Ty pak vyjměte a propláchněte studenou vodou.
3. V míse smíchejte mleté maso, vejce, najemno nastrouhanou cuketu, sůl, pepř a větší špetku muškátového oříšku.
4. Kapustovým listům paličkou na maso natlučte silný střed pokud jej mají.
5. Směs rozdělte na 6 dílů a do každého listu lžící dávejte doprostřed náplň, ze které vytvarujte váleček. Kraje listu přehněte přes maso a potom sviňte do závitku. Závitky převažte kouskem bílé nitě nebo kuchyňským provázkem.
6. Pekáč vymažte trochou oleje, závitky do něj narovnejte, podlijte vývarem nebo vodou a vložte přikryté poklicí do trouby vyhřáté na 190° C. Maso duste v troubě asi 30 minut.
7. Po upečení vyjměte z trouby a šťávu z masa v rendlíku zredukujte tak, aby měla ve výsledku přibližně 200 ml. Šťávu dosolte a dopepřete a vložte do ní závitky.
8. Jako příloha se skvěle hodí dýňové pyré.