Pečený květák s vůní orientu
Recept vhodný pro: 1. fáze, 2. fáze, 3. fáze
Květák obsahuje minimum tuků, což ho řadí k dietním potravinám. Energetická hodnota 100 g květáku je jen 25 kcal a díky obsahu výživných látek působí proti infekcím a snižuje krevní tlak. Vyzkoušíte také tento orientální recept?
Co potřebujete (2 porce):
- 1 ks květáku
- 2 lžíce sušené cibule
- 2 lžíce sušeného česneku
- 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- hrst hladkolisté petržele
Jak na to:
1. Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky.
2. V misce smíchejte olivový olej a všechno sypké koření.
3. Důkladně pomažeme připravenou marinádou z koření a olivového oleje.
4. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a na něj vyskládáme očištěné růžičky květáku.
5. Na plech vyložený pečicím papírem dejte květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájený česnek. Zakapejte připravenou marinádou.
6. Do předehřáté trouby 200–220 ˚C vložíme plech a pečeme 15 minut dozlatova.
7. Po 15 minutách květák promícháme a pečeme ještě cca 10 minut, aby byl opečený ze všech stran.
8. Podáváme pokapané citronovou šťávou a posypané nasekanou petrželkou.
Náš TIP: Vhodné jako samostatné jídlo mezi proteinovými jídly nebo jako příloha k normálním jídlům ve 2. a 3. fázích.