Novoroční čočka na kyselo
20. 10. 2021
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Vychutnejte si na Nový rok tradiční pokrm - čočku na kyselo. Je plná bílkovin, vitamínů B a železa!
Co potřebujete (4 porce):
- 8 polévkových lžic čočky (hnědé nebo zelené)
- 1 lžíce oleje
- 20 g cibule, najemno nasekané
- cca 50 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 malý bobkový list
- špetka tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžičky jemného octa
- 4 malé kysané dia okurky
- 2 balení frankfurtských párků
- 4 vejce
Jak na to:
1. Čočku propláchněte ve studené vodě a na několik hodin namočte do studené vody. Poté zalijte horkou vodou tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka. Čočku vařte 45-60 minut.
2. Na oleji osmahněte cibuli dozlatova. Postupně zalijte vývarem, rozmíchejte, přiveďte k varu a přisypte předvařenou čočku. Přidejte tymián a bobkový list. Deset minut povařte. Nakonec přidejte ocet, sůl a pepř a vyjměte bobkový list.
3. Podávejte s ohřátou nožičkou párku a polovinou vejce uvařeného naměkko. Na talíři dozdobte kysanou dia okurkou.
4. Dobrou chuť.