Artyčoky s bylinkami
Recept je vhodný pro: 1. fáze, 2. fáze, 3. fáze
Věděli jste, že artyčoky podporují tvorbu trávicích enzymů a patří mezi nejlepší léčiva na játra a žlučník? Náš nový recept vás jistě mile překvapí.
Co potřebujete (2 porce):
- 2 větší artyčoky
- 200 ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce za studena lisovaného oleje
- 1 lžíce sušeného česneku
- sůl
- pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
Jak na to:
1. Nejprve si připravíme artyčoky - z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkům žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině.
2. Odřízneme tvrdé špičky artyčoků, ořežeme stonek a artyčok přeřízneme podélně na půl. Pokud je v artyčoku chmýří a pichlavé mladé lístky, musíme je vyřezat.
3. Takto získáme měkkou a jedlou část artyčoků, které vložíme do mísy s vodou a citronovou šťávou.
4. Necháme 10 minut louhovat ve vodě, poté artyčoky vyndáme, necháme okapat a nakrájíme na plátky.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme plátky artyčoků, ochutíme sušeným česnekem a zhruba 5 minut opékáme, občas zamícháme.
6. Podle chuti osolíme a opepříme.
7. Přilejeme asi 40 ml vody s citronem a přiklopíme.
8. Snížíme plamen ploténky a vaříme přibližně 12 minut.
9. Že jsou artyčoky hotové poznáme tak, že je snadno propíchneme nožem.
10. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a necháme ještě minutu povařit, abychom nechali vypařit přebytečnou tekutinu.
Náš TIP: Podávejte jako přílohu k Prodietix omeletám.