Co je to ketóza
Pojem ketóza poprvé identifikoval před více než 50 lety harvardský profesor, lékař a mezinárodně uznávaný odborník na výživu a obezitu MUDr. George L. Blackburn, PhD.
Ketóza je přirozený fyziologický stav. Jde o inteligentní adaptaci našeho těla v případě nedostatku sacharidů ve stravě. Tak naši předci přežívali chudá zimní období. Na rozdíl od našich předků žijeme v hojnosti a to často paradoxně vede k podvýživě a obezitě. Ketózu si však snadno umíme navodit a s obezitou i podvýživou si snadno poradíme.
Ketóza nastává při minimálním příjmu sacharidů. Tělo veškerou energii získává ze svých tukových zásob. Ve chvíli, kdy udržujete i optimální příjem bílkovin, tělo si samo vyrábí ketolátky (ketony) jako zdroj energie. Nedochází k úbytku svalového hmoty a tělo zpracovává podkožní i viscerální tuk, který obklopuje důležité orgány a představuje pro naše zdraví největší nebezpečí.
V ketóze tělo zcela přirozeně snižuje hladinu cholesterolu a produkci inzulinu. To je hormon vylučovaný slinivkou břišní, který za normálních okolností štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Během ketózy byste hlad pociťovat neměli.
Do ketózy se organismus dostane po 2 – 3 dnech nízkosacharidového stravování. Snadno si ketózu můžete zkontrolovat pomocí testovacích proužků Ketophan, které jsou k dostání i na našem e-shopu.
Keto dieta je tedy způsob stravování založený na velmi nízkém podílu sacharidů a vyrovnaném příjmu bílkovin. Výsledky jsou vidět velmi rychle. Je však důležité dodržet základní principy a pravidla tohoto způsobu stravování. Předejdete tak jo-jo efektu. Tedy opětovnému nabrání shozených kil.
Více se o keto dietě dozvíte na stránce Jak funguje dieta Prodietix.