Telecí à la Oscar s béarnskou omáčkou
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Hledáte elegantní recept pro vyjíměčné události? Zkuste telecí s béarnskou omáčkou.
Co potřebujete (4 porce):
- telecí plátky 200 g
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 svazek zeleného chřestu
- případně asi 100 g humřího nebo krabího masa
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omáčka:
- olivový olej 2 lžíce
- bílý vinný nebo šampaňský ocet 1 lžíce
- bílé víno 1/2 lžíce
- nadrobno nakrájená šalotka 1 lžíce
- nadrobno nakrájený čerstvý estragon 1 lžíce
- žloutky z velkých vajec 2 ks
- citronová šťáva 1 lžička
- voda 2 lžíce
Jak na to:
1. Nejprve si připravíme omáčku.
2. V hrnci promícháme polovinu octa, bílé víno, šalotku a estragon a na středním stupni vaříme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
3. Do vodní lázně vložíme žloutky se lžící vody a 1/2 lžící octa a řádně prošleháme. Za stálého šlehání přidáme ke žloutkům olej.
4. Je-li omáčka moc hustá, přidáme pár kapek vody.
5. Vyšleháme redukci se šalotkou, omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
6. Osolené a opepřené plátky masa opečeme ve velké pánvi s kapkou oleje asi 2 minuty z každé strany.
7. Chřest povaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, aby zůstal svěže zelený.
8. V pánvi na zbylém tuku prohřejeme krabí maso.
9. Plátky masa a chřest rozdělíme na nahřáté talíře a přelijeme omáčkou.