Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Telecí à la Oscar s béarnskou omáčkou

25. 10. 2021

Recept je vhodný pro: 3. fáze

Hledáte elegantní recept pro vyjíměčné události? Zkuste telecí s béarnskou omáčkou.

Co potřebujete (4 porce):
  • telecí plátky 200 g
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • případně asi 100 g humřího nebo krabího masa
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Omáčka:
  • olivový olej 2 lžíce
  • bílý vinný nebo šampaňský ocet 1 lžíce
  • bílé víno 1/2 lžíce
  • nadrobno nakrájená šalotka 1 lžíce
  • nadrobno nakrájený čerstvý estragon 1 lžíce
  • žloutky z velkých vajec 2 ks
  • citronová šťáva 1 lžička
  • voda 2 lžíce

Jak na to:

1. Nejprve si připravíme omáčku.

2. V hrnci promícháme polovinu octa, bílé víno, šalotku a estragon a na středním stupni vaříme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.

3. Do vodní lázně vložíme žloutky se lžící vody a 1/2 lžící octa a řádně prošleháme. Za stálého šlehání přidáme ke žloutkům olej.

4. Je-li omáčka moc hustá, přidáme pár kapek vody.

5. Vyšleháme redukci se šalotkou, omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

6. Osolené a opepřené plátky masa opečeme ve velké pánvi s kapkou oleje asi 2 minuty z každé strany.

7. Chřest povaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, aby zůstal svěže zelený.

8. V pánvi na zbylém tuku prohřejeme krabí maso.

9. Plátky masa a chřest rozdělíme na nahřáté talíře a přelijeme omáčkou.