Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Štědrovečerní večeře: Pečený losos v oříškovo-bylinkové krustě

15. 12. 2021

Recept je vhodný pro: 3. fáze

Patří pro vás neodmyslitelně na štědrovečerní tabuli ryba? Co vyměnit smaženého kapra za pečeného lososa v oříškovo-bylinkové krustě. My jsme si tuto kombinaci úplně zamilovali 

Co potřebujete:
  • filé z lososa 200g
  • 30 g mletých mandlí
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 30 g rozpuštěného másla
  • sůl a pepř

Jak na to:

1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.

2. Filet lososa položte na plech a připravte si bylinkovou krustu.

3. V misce smíchejte mandle, vlašské ořechy, parmazán a nasekané bylinky.

4. Přidejte rozpuštěné máslo, půl lžičky soli a čtvrt pepře a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a obalily v másle.

5. Bylinkovou krustu navrstvěte na filet a vložte do trouby.

6. Nechte péct 12-15 minut, dokud nebude ryba propečená, ale snažte se jí zbytečně nepřesušit.

Náš TIP: K rybě se skvěle hodí tento lehký salátek, který si můžete dopřát už od 1. fáze.

Celerový salát:
  • 300 g celeru (bulvy)
  • 4 řapíky z řapíkatého celeru
  • 100 g ředkviček
  • 4 hrsti čerstvého salátu (polníček, římský, špenát nebo jakýkoliv jiný)
  • 1 lžíce dijonské horčice (neslazené)
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Jak na to:

1. Celer nakrájíme na stejně velké kostky a dáme uvařit.

2. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.

3. Mezitím nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také najemno nakrájíme ředkvičky.

4. Všechnu tuto nakrájenou zeleninu smícháme.

5. V malé misce dobře promícháme dijonskou hořčici, ocet, olej, čekankový sirup, šťávu z citronu, sůl a pepř.

6. Zálivkou přelejeme zeleninu, zlehka promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.

7. Až těsně před podáváním vmícháme do salátu opatrně také omyté salátové listy.