Štědrovečerní večeře: Pečený losos v oříškovo-bylinkové krustě
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Patří pro vás neodmyslitelně na štědrovečerní tabuli ryba? Co vyměnit smaženého kapra za pečeného lososa v oříškovo-bylinkové krustě. My jsme si tuto kombinaci úplně zamilovali
Co potřebujete:
- filé z lososa 200g
- 30 g mletých mandlí
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 40 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané petržele
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno
- 2 lžíce nasekané bazalky
- 30 g rozpuštěného másla
- sůl a pepř
Jak na to:
1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
2. Filet lososa položte na plech a připravte si bylinkovou krustu.
3. V misce smíchejte mandle, vlašské ořechy, parmazán a nasekané bylinky.
4. Přidejte rozpuštěné máslo, půl lžičky soli a čtvrt pepře a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a obalily v másle.
5. Bylinkovou krustu navrstvěte na filet a vložte do trouby.
6. Nechte péct 12-15 minut, dokud nebude ryba propečená, ale snažte se jí zbytečně nepřesušit.
Náš TIP: K rybě se skvěle hodí tento lehký salátek, který si můžete dopřát už od 1. fáze.
Celerový salát:
- 300 g celeru (bulvy)
- 4 řapíky z řapíkatého celeru
- 100 g ředkviček
- 4 hrsti čerstvého salátu (polníček, římský, špenát nebo jakýkoliv jiný)
- 1 lžíce dijonské horčice (neslazené)
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čekankového sirupu
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř
Jak na to:
1. Celer nakrájíme na stejně velké kostky a dáme uvařit.
2. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.
3. Mezitím nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také najemno nakrájíme ředkvičky.
4. Všechnu tuto nakrájenou zeleninu smícháme.
5. V malé misce dobře promícháme dijonskou hořčici, ocet, olej, čekankový sirup, šťávu z citronu, sůl a pepř.
6. Zálivkou přelejeme zeleninu, zlehka promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
7. Až těsně před podáváním vmícháme do salátu opatrně také omyté salátové listy.