Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Štědrovečerní večeře: Kuřecí řízek v sezamové krustě

22. 12. 2022

Recept je vhodný pro: 3. fáze

Štědrovečerní večeře nemusí být nutně zajetá klasika v podobě kapra, řízků a bramborového salátu s majonézou. Zkuste třeba tenhle lowcarb "kuřízek" v sezamové krustě s lehkým bramborovým salátem.

Co potřebujete (2 porce):
Řízek:
  • 300 g kuřecích, nebo krůtích prsou
  • 50 g namletých mandlí (případně lze použít i mandlovou mouku)
  • 1 polévková lžíce loupaného bílého sezamu
  • 1 polévková lžíce loupaného černého sezamu
  • 50 g bílého jogurtu
  • kůra z ½ bio citronu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 malé vejce
  • utřený stroužek česneku
  • sůl a pepř

Jak na to:

1. Předehřejte troubu na 185 - 190°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.

2. Kuřecí prsa omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kusy a osolte a opepřete.

3. Do mísy nasypte mleté mandle, oba sezamy a kůru z citronu a promíchejte.

4. Ve druhé misce smíchejte jogurt, vejce, olej a česnek a promíchejte.

5. Kuřecí řízky dejte nejprve do směsi z jogurtu, z obou stran potřete a pak obalte v připravené strouhance.

6. Pečte ve vyhřáté troubě 25 - 35 minut na 185 - 190 °C.

7. Po upečení ihned podávejte, aby byl řízeček pěkně křupavý.

Lehký bramborový salát se špenátem:
  • 4 menší salátové brambory
  • 2 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 1 kus menší červené cibule
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 100 ml vývaru (nejlépe hovězího)
  • 2 lžíce za studena lisovaného oleje (nejlépe slunečnicový)
  • 1 polévková lžíce nakrájené pažitky na drobno
  • sůl a pepř

Jak na to:

1. Brambory uvařte ve slupce. Nechte je jen trochu vychladnout a oloupejte.

2. Ještě hodně teplé brambory nakrájejte na kolečka.

3. Dejte do mísy a přidejte cibuli pokrájenou na jemná kolečka.

4. Brambory s cibulí zalijte dle chuti octem a olejem. Přidejte horký vývar. Brambory musí být stále teplé, aby se do nich všechny tekutiny pořádně vsákly.

5. Přidejte hrst baby špenátu a čerstvě namletý pepř a sůl. Vše dobře promíchejte, případně dolaďte chutě.

6. Před podáváním přidejte ještě hrst baby špenátu jako ozdobu.