Štědrovečerní večeře: Kuřecí řízek v sezamové krustě
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Štědrovečerní večeře nemusí být nutně zajetá klasika v podobě kapra, řízků a bramborového salátu s majonézou. Zkuste třeba tenhle lowcarb "kuřízek" v sezamové krustě s lehkým bramborovým salátem.
Co potřebujete (2 porce):
Řízek:
- 300 g kuřecích, nebo krůtích prsou
- 50 g namletých mandlí (případně lze použít i mandlovou mouku)
- 1 polévková lžíce loupaného bílého sezamu
- 1 polévková lžíce loupaného černého sezamu
- 50 g bílého jogurtu
- kůra z ½ bio citronu
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 malé vejce
- utřený stroužek česneku
- sůl a pepř
Jak na to:
1. Předehřejte troubu na 185 - 190°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
2. Kuřecí prsa omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kusy a osolte a opepřete.
3. Do mísy nasypte mleté mandle, oba sezamy a kůru z citronu a promíchejte.
4. Ve druhé misce smíchejte jogurt, vejce, olej a česnek a promíchejte.
5. Kuřecí řízky dejte nejprve do směsi z jogurtu, z obou stran potřete a pak obalte v připravené strouhance.
6. Pečte ve vyhřáté troubě 25 - 35 minut na 185 - 190 °C.
7. Po upečení ihned podávejte, aby byl řízeček pěkně křupavý.
Lehký bramborový salát se špenátem:
- 4 menší salátové brambory
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 1 kus menší červené cibule
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 100 ml vývaru (nejlépe hovězího)
- 2 lžíce za studena lisovaného oleje (nejlépe slunečnicový)
- 1 polévková lžíce nakrájené pažitky na drobno
- sůl a pepř
Jak na to:
1. Brambory uvařte ve slupce. Nechte je jen trochu vychladnout a oloupejte.
2. Ještě hodně teplé brambory nakrájejte na kolečka.
3. Dejte do mísy a přidejte cibuli pokrájenou na jemná kolečka.
4. Brambory s cibulí zalijte dle chuti octem a olejem. Přidejte horký vývar. Brambory musí být stále teplé, aby se do nich všechny tekutiny pořádně vsákly.
5. Přidejte hrst baby špenátu a čerstvě namletý pepř a sůl. Vše dobře promíchejte, případně dolaďte chutě.
6. Před podáváním přidejte ještě hrst baby špenátu jako ozdobu.