Pečený losos v oříškovo-bylinkové krustě
10. 5. 2022
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Losos patří v ČR mezi nejprodávanější ryby. Aby ne, když nemá téměř žádné kosti a jeho příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne i kuchař začátečník. Na tento recept můžete použít lososa s kůží i bez kůže. Jak to máte rádi…
Co potřebujete (2 porce):
- filé z lososa 200g
- 30 g mletých mandlí
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 40 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané petržele
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno
- 2 lžíce nasekané bazalky
- 30 g rozpuštěného másla
- sůl a pepř
Jak na to:
1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
2. Filet lososa položte na plech a připravte si bylinkovou krustu.
3. V misce smíchejte mandle, vlašské ořechy, parmazán a nasekané bylinky. Přidejte rozpuštěné máslo, půl lžičky soli a čtvrt pepře a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a obalily v másle.
4. Bylinkovou krustu navrstvěte na filet a vložte do trouby.
5. Nechte péct 12-15 minut, dokud nebude ryba propečená, ale snažte se jí zbytečně nepřesušit.