Dýňovo – mrkvová polévka
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Dýně a mrkev jsou ideální kombinací pro chladné podzimní a zimní dny. Bude vám však chutnat i létě. Oranžová barva je symbolem optimismu, radosti a chuti do života. Radujte se s námi. Uvařte si polévku. Množství surovin vystačí na 2 porce.
Co potřebujete (2 porce):
- ½ dýně hokkaido
- 2 menší mrkve
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- 0,5 až 0,75 l zeleninového vývaru (z povolených druhů zeleniny)
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky koriandru
- špetka chilli
- sůl
- pepř
- šťáva z citrónu
- 100 ml sójové smetany
Jak na to:
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Dýni opláchněte, rozkrojte napůl a pomocí lžíce ji zbavte semínek. Není nutné ji loupat.
3. Nakrájejte ji na menší kousky, dejte na plech vyložený pečícím papírem, osolte a lehce pokapte olejem. Nějaký si pošetřete na později.
4. Pečte do změknutí cca 30 minut.
5. Na zbytku oleje orestujte cibuli a česnek, přisypte koření, přidejte upečenou dýni a promíchejte.
6. Směs zalijte vývarem a povařte cca 10 minut.
7. Na závěr rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, dochuťte solí a citrónovou šťávou.
8. Polévku můžete zjemnit až 100 ml sójové smetany.