Čočkový salát se zeleninou a sýrem cottage
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Tento salát je možné připravovat prakticky z jakékoliv luštěniny. Nejlépe se hodí červená nebo zelená čočka a to především díky krátké době, kterou potřebuje na vaření.
Co potřebujete (1 porce):
- 150 g sýra cottage
- 2 lžíce červené čočky
- 1 řapík řapíkátého celeru
- 1/2 menší cuketky
- 1 rajče
- lžíce olivového oleje
- římský kmín
- sůl
- pepř
- hrst čerstvého koriandru
Jak na to:
1. Čočku namočte do vody a nechte alespoň hodinu namáčet. Luštěniny obecně se doporučuje namáčet před vařením, vodu pak vylít a vařit ve vodě nové. Zbaví se tak hodně purinových látek a budou méně nadýmat.
2. Čočku vařte na mírném ohni přibližně 10 minut nebo do změknutí ve vodě se špetkou římského kmínu.
3. Mezitím si připravte zeleninu.
4. Rajče nařízneme na horní straně do kříže a spaříme horkou vodou. Po chvíli z vody vyjmeme a oloupeme.
5. Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostky a orestujeme na kapce oleje.
6. Nejdříve dáme do pánve cuketu, poté řapíkatý celer a na závěr rajče. Zelenina by nemělá být úplně měkká, pouze na skus.
7. Před sejmutím z ohně osolíme a opepříme.
8. Na závěr vlažnou čočku a zeleninu vložíme do misky, dobře promícháme a přidáme nasekaný koriandr. Můžeme přidat ještě špětku rozdrceného římského kmínu.
9. Servírujeme společně se sýrem cottage a kapkou čerstvého olivového oleje.
Náš TIP: Pokud nemáte rádi orientální kuchyni, zkuste k dochucení použit lžici octa balzamico a bazalku.