Bramborový salát
Recept je vhodný pro: 3. fáze
Vánoce se blíží. Jak naložit se štědrovečerní večeří? Lehký bramoborový salát inspiraci poskytne...
Co potřebujete (2 porce):
- 4 menší salátové brambory
- 200 g celeru (bulvy)
- 50 g pórku
- 2 řapíky z řapíkatého celeru
- 2 hrsti čerstvého salátu (polníček, hlávkový)
- 2 lžíce dijonské horčice (neslazené
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 100 ml vývaru dle receptu
- 2 lžíce za studena lisovaného oleje (nejlépe slunečniový)
- sůl a pepř
Jak na to:
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě.
2. Po uvaření je ještě horké oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do misky.
3. Takto připravené brambory zalejeme teplým vývarem a octem.
4. Vše lehce promícháme a odložíme stranou.
5. Celer nakrájíme na stejně velké kostky jako brambory a dáme uvařit.
6. Po uvaření, jej scedíme a necháme vychladnout.
7. Mezitím nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také najemno nakrájíme pórek.
8. Tuto nakrájenou zeleninu smícháme s vychladlými bramborami.
9. Přidáme dijonskou hořčici a olej. Olej je nejlepší použít slunečnicový, kvůli jeho neutrální chuti. Nemáme-li však k dispozici za studena lisovaný slunečnicový olej, můžeme použít i jiný (olivový, řepkový).
10. Vše ještě dosolíme a opepříme, znovu lehce promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
11. Až těsně před podáváním vmícháme do salátu opatrně také omyté salátové listy.
Náš TIP: Skvěle se hodí jako příloha k rybám, nebo jiným masům. Takže například lze servírovat na štědrovečerní večeři k na přírodno smaženému kaprovi.